Työvaiheet

Niskaviilto
Tee viilto rintaevästä rintaevään, mutta älä katkaise päätä.

Nahan irroitus evistä
Työnnä etusormi evän takaa nahan alle ja irrota nahka pään puolelta.

Nylkeminen
Vedä nahka sormin, tongilla tai talouspaperia apuna käyttäen pois.

Sivuevien irroitus
Poista sivuevät pyrstön puolelta alaspäin vetäen.

Mahan aikaisu
Laita made selälleen ja avaa maha veitsen kärjellä. Vältä viiltämästä maksaa ja suolia.

Maksan poisto
Viillä kalvot irti ja ota maksa pois niin, että sappi jää ehjänä vielä kalaan kiinni. Sappineste lähtee huuhtelemalla pois mikäli sappi sattuu puhkeamaan. Maksa sopii hyvin madekeittoon ja on myös hyvää pannulla paistettuna.

Mädin poisto
Leikkaa mätipussit irti tai jos on maitikala, ota maidit pois. Mätipussit sopivat hyvin madekeittoon.

Munuaisen poisto
Poista munuainen ja huuhtele kala

Fileoinnin aloitus
Laita made leikkuulaudalle kyljelleen, mahapuoli itseesi päin. Työnnä fileointiveitsi peräaukon kohdalta läpi selkäruodon päälle.

Pyrstön fielointi
Fileoi selkäruotoa pitkin pyrstöön asti.

Kalan kääntö
Käännä kalan selkä itseesi päin. Työnnä veitsi vastaavasta kohtaa kuin aiemmin selkäpuolelta läpi ruodon päälle.

Pyrstön fileointi toiselta puolelta
Viillä ruotoa pitkin pyrstöön asti.

Rintaevien irrotus fileestä
Aseta made mahalleen. Levitä kala laudalle. Leikkaa rintaevät irti niskaan asti.

Lihan irroittelua
Katkaise liha niskasta, älä leikkaa ruotoa poikki.

Selkäviilto vasemmalta
Viillä selkäruodon ruotojen vierestä vasemmalta puolelta viilto.

Selkäviilto oikealta
Tee sama selkäruodon oikealla puolella.

Lihat irti kylkiruodoista
Viiltele varovasti lihat irti kylkiruotojen päältä.

Fileen irrotus
Katkaise filee irti, kun olet riittävän pitkällä irrottelussa niin, että kylkiruotoja ei jää fileeseen.

Lihat irti vasemmalta puolelta
Tee sama kuin toiselle puolelle. Ensin lihat irti kylkiruodoista.

Fileen irrotus vasemmalta
Leikkaa filee irti samalla tavalla vasemmalta puolen kuin aikaisemminkin. Fileet on irti.

Pystyruodon poisto
Leikkaa jäänyt pystyruoto lautaa vasten kahta puolen ruotoa.

Pystyruodon poisto jatkuu
Poista lopuksi pystyruoto, kun viillot on ensin tehty molemmin puolin.

Valmis filee
Valmis ruodoton mateen filee. Huuhtele lopuksi. Pannulle reilusti voita, suolat ja pippurit pintaan ja pannulle tirisemään. Muutama minuutti miedolla lämmöllä per puoli ja made on valmis syötäväksi. Mateesta saa myös erinomaisen keiton.
