Mateen fileointi ruodottomaksi

Työvaiheet

Niskaviilto

Tee viilto rintaevästä rintaevään, mutta älä katkaise päätä.

Nahan irroitus evistä

Työnnä etusormi evän takaa nahan alle ja irrota nahka pään puolelta.

Nylkeminen

Vedä nahka sormin, tongilla tai talouspaperia apuna käyttäen pois.

Sivuevien irroitus

Poista sivuevät pyrstön puolelta alaspäin vetäen.

Mahan aikaisu

Laita made selälleen ja avaa maha veitsen kärjellä. Vältä viiltämästä maksaa ja suolia.

Maksan poisto

Viillä kalvot irti ja ota maksa pois niin, että sappi jää ehjänä vielä kalaan kiinni. Sappineste lähtee huuhtelemalla pois mikäli sappi sattuu puhkeamaan. Maksa sopii hyvin madekeittoon ja on myös hyvää pannulla paistettuna.

Mädin poisto

Leikkaa mätipussit irti tai jos on maitikala, ota maidit pois. Mätipussit sopivat hyvin madekeittoon.

Munuaisen poisto

Poista munuainen ja huuhtele kala

Fileoinnin aloitus

Laita made leikkuulaudalle kyljelleen, mahapuoli itseesi päin. Työnnä fileointiveitsi peräaukon kohdalta läpi selkäruodon päälle.

Pyrstön fielointi

Fileoi selkäruotoa pitkin pyrstöön asti.

Kalan kääntö

Käännä kalan selkä itseesi päin. Työnnä veitsi vastaavasta kohtaa kuin aiemmin selkäpuolelta läpi ruodon päälle.

Pyrstön fileointi toiselta puolelta

Viillä ruotoa pitkin pyrstöön asti.

Rintaevien irrotus fileestä

Aseta made mahalleen. Levitä kala laudalle. Leikkaa rintaevät irti niskaan asti.

Lihan irroittelua

Katkaise liha niskasta, älä leikkaa ruotoa poikki.

Selkäviilto vasemmalta

Viillä selkäruodon ruotojen vierestä vasemmalta puolelta viilto.

Selkäviilto oikealta

Tee sama selkäruodon oikealla puolella.

Lihat irti kylkiruodoista

Viiltele varovasti lihat irti kylkiruotojen päältä.

Fileen irrotus

Katkaise filee irti, kun olet riittävän pitkällä irrottelussa niin, että kylkiruotoja ei jää fileeseen.

Lihat irti vasemmalta puolelta

Tee sama kuin toiselle puolelle. Ensin lihat irti kylkiruodoista.

Fileen irrotus vasemmalta

Leikkaa filee irti samalla tavalla vasemmalta puolen kuin aikaisemminkin. Fileet on irti.

Pystyruodon poisto

Leikkaa jäänyt pystyruoto lautaa vasten kahta puolen ruotoa.

Pystyruodon poisto jatkuu

Poista lopuksi pystyruoto, kun viillot on ensin tehty molemmin puolin.

Valmis filee

Valmis ruodoton mateen filee. Huuhtele lopuksi. Pannulle reilusti voita, suolat ja pippurit pintaan ja pannulle tirisemään. Muutama minuutti miedolla lämmöllä per puoli ja made on valmis syötäväksi. Mateesta saa myös erinomaisen keiton.

Mika
Mika
Julkaisuja: 8